Ιστορικά στοιχεία
Αρχική Επιμέλεια Επίτιμου Αντιπροέδρου , Τξχου (Ο) ε.α Ηρακλή Δανιήλ
Συμπλήρωση-Συνέχεια από Αντιπρόεδρο Υπτχο(Μ)ε.α Ευστράτιο Τσαούσογλου
Η Α.ΑΚ.Ε. ιδρύθη την 7ην Νοεμβρίου 1986 υπό 51 Ιδρυτικών Μελών, προερχομένων εκ της Πολεμικής Αεροπορίας, της Εθνικής Αερολέσχης Ελλάδος και άλλων Επιστημονικών Προσωπικοτήτων ,επικεφαλής ετέθη ο επίτιμος πρόεδρος ΕΑΛΕ κ. Βασίλειος ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ Σμήναρχος (Ι)ε.α , ο οποίος υπήρξε ο εμπνευστής , δημιουργός και πρωτεργάτης της Α.ΑΚ.Ε. και εξελέγη ομόφωνα πρώτος πρόεδρός της .
Η Α.ΑΚ.Ε. αρχικά φιλοξενήθηκε εις τα γραφεία της ΕΑΛΕ (ΜΤΑ-Ακαδημίας 27 α) και έκανε χρήση ενός γραφείου και της παρακείμενης αιθούσης Δ.Σ. και Γ.Σ. αυτής.
Το πρώτο αυτό διάστημα περιόρισε την δράση της εις την εγγραφή μελών, εξεύρεση πόρων και μοναδική εκδήλωση την ετησία επίσημο δεξίωση εις Λ.Α.Ε.Δ. την 8 Νοεμβρίου επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Πολεμικής Αεροπορίας, με σύγχρονη βράβευση, κατά το πρότυπο της Ακαδημίας Αθηνών, προσώπων, ιδρυμάτων ή οργανισμών κατά προτίμηση εκ του χώρου των Ε.Δ., τα οποία επέδειξαν αυτοθυσία και ιδιαιτέρα προσφορά εις την εκτέλεση του καθήκοντός των ή του σκοπού των, το άνω διάστημα θεωρείται προκαταρκτικό.
Το έτος 1989 , τότε κατόπιν αποφάσεως του Δ.Σ. –ΜΤΑ ζητείται η εκκένωση των ενοικιαζομένων χώρων, του κτιρίου προς ιδιοχρησία αυτών και μάλιστα με επείγοντα τρόπον. Προ αυτού ο δραστήριος πρόεδρος της Α.ΑΚ.Ε αναζητά την καλυτέρα λύση και την επιτυγχάνει με επίπονες διαπραγματεύσεις με το ΜΤΑ το οποίο του διαθέτει κενά γραφεία εις τον ιδιόκτητο 8ο όροφο του Μεγάρου επί της οδού Λυκούργου 9,ΟΜΟΝΟΙΑ.
Η ανωτέρω διάθεση γίνεται με συμβολικό μίσθωμα, αλλά υπάρχει άμεση ανάγκη διαμορφώσεως των γραφείων καταλλήλως με γενική επισκευή και προσαρμογή, δεδομένου ότι παρέμειναν κενά επί μακρόν μετά την μεταστέγαση των Δ. ΕΡΓΩΝ της Π.Α.
Τότε δραστηριοποιείται το Δ.Σ. με επικεφαλής τον πρόεδρό της και με την βοήθεια και του Γ.Ε.Α. διά των υπηρεσιών της ΜΑΚ επιτυγχάνεται με την μικρότερα επιβάρυνση της Α.ΑΚ.Ε, η καλυτέρα μεταφορά και εγκατάστασή της εις (4) γραφεία και ένα μικρό βοηθητικό κυλικείο – γραφείο. Το γραφείο του προέδρου και του Δ.Σ., του Ταμείου, του Γ. Γραμματέως και της Γραμματείας – Αρχείου και Κυλικείου.
Όλα εξοπλίσθηκαν με έπιπλα και σκεύη κατά κύριο λόγο εκ δωρεών του προέδρου και μελών, και με μικρά δαπάνη προμηθείας εκ του εμπορίου των δευτερευόντων ιδία σκευών .
Το έτος 1993, πραγματοποιήθηκαν δυο (2) τροποποιήσεις του Καταστατικού, για να προσαρμοσθεί στις νέες συνθήκες, οι οποίες ενεκρίθησαν ομόφωνα με την υπ’ αριθμ. 60/7.2.1992 απόφαση του Δ.Σ και την από 1.3.2002 έκτακτη Γενική Συνέλευση της Α.ΑΚ.Ε.
Η Περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται ως η “ εφηβική ηλικία” της Α.ΑΚ.Ε. μέχρι της ενηλικιώσεώς της και διακρίνεται από προσπάθεια αποκτήσεως οικονομικής επαρκείας και αυξήσεως των μελών και της δραστηριότητάς της, σύμφωνα με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του ισχύοντος Καταστατικού αυτής.
Ομοίως το έτος 1993, το ΜΤΑ με την έγκριση του ΓΕΑ ενδιαφέρεται διά την πώληση των χώρων και γραφείων του στην οδό Λυκούργου 9. Τότε ο ακούραστος Πρόεδρος της Α.ΑΚ.Ε, συνεπικουρούμενος από τους Γ. Γραμματέα και Ταμία, αειμνήστους Χαρίλαο ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ και Παναγιώτη ΛΑΜΑΡΗ αγωνίζονται διά την εξεύρεση ικανών πόρων διά την αγορά των γραφείων της. Με προσωπική εκστρατεία και επαφές με υπηρεσίες, οργανισμούς και τράπεζες, αποκτούν δωρητές και χορηγούς και εξασφαλίζουν ικανές εισφορές από αυτούς.
Παράλληλα τα μέλη του Δ.Σ. εγγράφονται επίσης ως Δωρητές, Ευεργέτες, Μεγάλοι ευεργέτες, ανάλογα με τα χρηματικά ποσά που συνεισφέρουν, ενώ συμμετέχουν και άλλα τακτικά μέλη ή φίλοι της Α.ΑΚ.Ε. Τα ονόματα αναγράφονται σε ειδικό Πίνακα που αναρτήθηκε στην αίθουσα ενημερώσεων.
Μεγάλοι ευεργέτες κατόπιν αποφάσεως του Δ.Σ , αναγράφονται: α) Το Γ.Ε.Α, β) ο Νεώτερος Βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κ. Ιάκωβος ΤΣΟΥΝΗΣ και γ) ο Σμήναρχος (Ι) ε.α. Βασίλειος ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ. Ομοίως αναγράφονται δυο (2) Ευεργέτες και ενενήντα επτά (97) Δωρητές .
Έτσι καθίσταται δυνατή η συμμετοχή της στον προκηρυχθέντα Διαγωνισμό του Μ.Τ.Α και τελικά η πρόκριση της Α.ΑΚ.Ε διά την αγορά χώρου 174τ.μ. με τιμή της τότε αντικειμενικής αξίας (105.000 δρχ.) ανά τ.μ. ή συνολικής δαπάνης μετά των εξόδων (18.000.000 δρχ.) περίπου. Και αρχίζει η εργώδης προσπάθεια διαμορφώσεως, επεκτάσεως και εξοπλισμού των ιδιοκτήτων γραφείων της Α.ΑΚ.Ε. δημιουργείται ταχύτητα μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. και ειδικών συνεδριών και εκδηλώσεων δυνάμεως 200 ατόμων, η οποία εξοπλίζεται με άριστη επίπλωση, τις χαμηλές τιμές από εκποίηση του κατεδαφιζόμενου Ξενοδοχείου «ΑΚΡΟΠΟΛ ΠΑΛΛΑΣ» και ακόμα βιβλιοθήκης και εντευκτηρίου, καθώς και κυλικείου και αποθήκης μηχανογραφικού κ.λπ. υλικού, πέραν των ήδη υφισταμένων σε λειτουργία γραφείων. Και πολύ σύντομα όλα ήσαν σχεδόν πλήρως έτοιμα, οπότε εγκαινιάζονται με Αγιασμό, παρουσία και του τότε Α/ΓΕΑ Απτχου(Ι) κ. Δημητρίου ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, μόνιμου μέλους της Α.ΑΚ.Ε.
Το διάστημα των ετών (1993-2000) διακρίνεται για την αλματώδη αύξηση των μελών της Α.ΑΚ.Ε., τα οποία φθάνουν τα 754 (Δόκιμα – Τακτικά ), την σταθεροποίηση των οικονομικών καταστάσεών της, με συνετή πολιτική καταθέσεων και περιορισμό των δαπανών και γενικώς με εμφανή την παρουσία και προβολή του έργου της Α.ΑΚ.Ε.
Το έτος 1999 εκδίδεται η διμηνιαία εφημερίδα της, με τίτλο «ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΙΔΕΑ» 4σέλιδη αρχικά διανεμομένη δωρεάν σε 14.000 αποδέκτες αποστράτους Π.Α., το ΓΕΑ και τις μονάδες, το Υπ. Παιδείας, τα Σχολεία, την εκκλησία και σε άλλους οργανισμούς κ.λπ.
Ειδικότερα τα νέα μέλη γίνονται δεκτά στις ειδικές συνεδρίες ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου υψηλής στάθμης, με παράλληλες ομιλίες εκλεκτών ομιλητών και ειδικά επίκαιρα θέματα, ενώ κατ’ έτος τελείται στην ιδιόκτητη μεγάλη αίθουσα τελετών, Μνημόσυνο των εκλιπόντων μελών της Α.ΑΚ.Ε. καθώς και Αγιασμός για την επερχομένη έλευση του Νέου Έτους. Ακόμη οργανώνονται και πρόσθετες εκδηλώσεις στο Πολεμικό Μουσείο με θέματα του Αεροδιαστήματος και ομιλητές καθηγητές και Αεροδιαστημικούς με ηχητικά εφέ και άλλο σχετικό υλικό.
Η ετήσια δεξίωσης εις την ΛΑΕΔ την 7η Νοεμβρίου, προς τιμήν των Ε.Δ. και ειδικότερα της Π.Α., συνεχίζεται από της ιδρύσεως μέχρι του έτους 1998, οπότε διακόπτεται λόγω ακαταλληλότητας της μεγάλης αιθούσης της Λ.Α.Ε.Δ., συνέπεια των ζημιών του σεισμού του Σεπτεμβρίου 1999. Κατά τα έτη 2002–2004 μεταφέρεται στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου και τα έτη 2005-2009 επιστρέφει στην ΛΑΕΔ , το σύνολο των δαπανών των άνω εκδηλώσεων καλύπτεται από το ΓΕΑ, χορηγούς, δωρητές και μέλη του Δ.Σ.
Από το 2009 για οικονομικούς λόγους το Δ.Σ. αποφάσισε οι διημερίδες, η ετησία Εκδήλωση προς Τιμή της Π.Α, συμπληρωμένες με πρόγραμμα χορωδιακό και ομιλίες εθνικού περιεχομένου σε συνδυασμό με άλλες εκδηλώσεις βραβεύσεων κ.λπ. να γίνονται αποκλειστικά στο 251 ΓΝΑ.
Εν τω μεταξύ η εφημερίδα βελτιώνεται αισθητά τις σελίδες (8σέλιδη), εμφάνιση (OFFSET – έγχρωμη) και περιεχόμενο (άρθρα- επίκαιρα- συνεργασίες) πέραν της τακτικής ύλης του έργου της Α.ΑΚ.Ε. και της εισόδου των νέων μελών, ενώ η έκδοση γίνεται ανά τρίμηνο και αντιμετωπίζεται η δαπάνη της από χορηγούς την ΕΑΒ ,το Μέγα Ευεργέτη Ιάκωβο ΤΣΟΥΝΗ, το Γ.Ε.Α και ανώνυμα μέλη της Α.ΑΚ.Ε.
Το έτος 2000 με την εισήγηση του Ταμία Υπτχου (Μ)ε.α Ευστράτιου Τσαούσογλου , ακολούθησε την σύγχρονη τεχνολογία με προσθήκες και βελτιώσεις, όπως στο Μηχανογραφικό Σύστημα Οικονομικών και Διοικητικών δεδομένων και προγραμμάτων και την δημιουργία Ιστοσελίδας www.aake.info με την συνεργασία. του μηχανικού α/φων της Ε.Α.Β Φάνη Μαντζούνη
Την 18η Αυγούστου 2001 ο κ. Βασίλειος ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ, υποβάλλει την παραίτηση του, στην οποίαν και επιμένει αμετάπειστα. Η Α.ΑΚ.Ε του οφείλει πάρα πολλά εις την ύπαρξη της ,την επιτυχημένη διαδρομή και τα ιδιόκτητα γραφεία εις την σημερινή θέση της.
Προ της νέας απροόπτου καταστάσεως, συνέρχεται το Δ.Σ εκτάκτως και εκλέγει ως νέον Πρόεδρό της, τον μέχρι τότε Α’ Αντιπρόεδρο κ. Νικόλαο ΝΟΚΑ Απτχον (Ι), πρώην δήμαρχο και εκδότη της Τοπικής εφημερίδας «ΛΕΥΚΤΡΑ», ενώ καλύπτει τα προκύπτοντα κενά με ανασύνθεση του Δ.Σ. Συγχρόνως ανακηρύττει επίτιμο πρόεδρο της, σύμφωνα με το Καταστατικό της Α.ΑΚ.Ε., τον παραιτηθέντα πρόεδρο κ. Β. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΝ και ορίζει την προσεχή ειδική συνεδρία για την επίδοση τιμητικού διπλώματος και πλακέτας, και ειδικούς ομιλητές για να εξάρουν το ρόλο του.
Η Α.ΑΚ.Ε συνεχίζει το προγενέστερο έργο της, με την νέα τροποποίηση του Καταστατικού της, εγκριθείσα ομόφωνα με την από 1/2/2002 απόφαση του Δ.Σ. και την από 1/3/2002 ειδική Έκτακτη Γενική Συνέλευση, εγκριθείσα επίσης ομόφωνα, που αφορά κυρίως τον περιορισμό των μελών του Δ.Σ., την κατάργηση των δοκίμων μελών και την προσθήκη των Τακτικών μελών της Α.ΑΚ.Ε. και την απάλειψη των ανενεργών μελών, αντιμετωπίζει τις διαπιστωθείσες αιτίες δυσλειτουργίας αυτής.
Συγχρόνως δημιουργεί διημερίδες, εκτός της ετήσιας δεξίωσης, συμπληρωμένες με πρόγραμμα χορωδιακό και ομιλίες εθνικού περιεχομένου σε συνδυασμό με άλλες εκδηλώσεις βραβεύσεων κ.λπ. εις το Πολεμικό Μουσείο ή το 251 ΓΝΑ .
Την 21η Μαΐου 2007 έφυγε πλήρης ημερών ο ιδρυτής και επίτιμος Πρόεδρος της Α.ΑΚ.Ε Σμχος (Ι) ε.α Βασίλειος Κοντογεώργος.
Το έτος 2010 έγινε βελτίωση της ιστοσελίδας μας που ανέλαβε αφιλοκερδώς το τακτικό μέλος μας Απτχο(Ι) ε.α Γεώργιος ΓΕΡΟΥΛΗΣ. Την περαιτέρω διατήρηση της εφημερίδας της με εμπλουτισμό των ειδικών συνεδριών και την ενεργοποίηση του τμήματος Μελετών που εισηγήθηκε και ανέλαβε το τακτικό μέλος μας Απτχος(Ι) ε.α., Ευστράτιος ΣΚΛΗΡΗΣ ευελπιστεί ότι την παρούσα φάση θα προσφέρει θετική συνεισφορά με την εμπειρία της,σ την λήψη των καταλλήλων αποφάσεων των αρμοδίων υπηρεσιών.
Είναι αξιοσημείωτο να προσθέσομε ότι το ΓΕΑ κατόπιν εγκρίσεως των εκάστοτε Α/ΓΕΑ ενίσχυε οικονομικά την ΑΑΚΕ μέχρι το έτος 2009.
Κατόπιν ορισμένοι Α/ΓΕΑ προσέφεραν γραμματειακή , υλική και εργασιακή υποστήριξη .
Θεωρούμε υποχρέωση να αναφέρουμε τους Α/ΓΕΑ :
Α) Πτέραρχο κ. Γεώργιο ΑΥΛΩΝΙΤΗ για την δωρεά χορήγηση ηλεκτρονικού υλικού και καρεκλών για την αίθουσα συνεδριάσεων από ανακαίνιση του ΚΕΔΑ/Ζ.
Β) Πτέραρχο κ. Βασίλειο ΚΛΟΚΟΖΑ για την ανακαίνιση και λειτουργική βελτίωση των γραφείων και αιθούσης συνεδριάσεων που ανέλαβε και ολοκλήρωσε ο τότε Διοικητής Μ.ΓΕΑ Σμχος (Ι) Γρηγόριος ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
Γ) Πτέραρχο κ. Ευάγγελο ΤΟΥΡΝΑ για την Δωρεάν διάθεση των Υλικών που είχαν χρεωθεί στην ΑΑΚΕ , κατά την προηγούμενη ανακαίνιση και λειτουργική βελτίωση των γραφείων και αιθούσης συνεδριάσεων.
Κατόπιν αποφάσεως του Δ.Σ η αίθουσα συνεδριάσεων ονομάστηκε σε αίθουσα Ιάκωβου ΤΣΟΥΝΗ , σε αναγνώριση και ένδειξη τιμής των οικονομικών ενισχύσεων του Μεγάλου Ευεργέτη της Α.ΑΚ.Ε Νεώτερου Βετεράνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Ιάκωβου ΤΣΟΥΝΗ.
Βεβαίως δεν παραγνωρίζεται η Διεθνής Οικονομική κρίση και η εξ αυτής εθνική ύφεση, όπως επίσης και η κρισιμότητα της επικρατούσας παγκοσμίως κατάστασης, με τις αναπόφευκτες συνέπειες τους.
Δυστυχώς από το έτος 2011 η εφημερίδα μας ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΙΔΕΑ αποστέλλεται μόνο στα τακτικά μέλη και στο ΓΕΑ , παράλληλα η εφημερίδα σε ηλεκτρονική μορφή αναρτάται στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας www.aake.info .
Έγινε βιβλιοδεσία ο Α’ΤΟΜΟΣ της πρώτης δεκαετίας (1995-2005) των 47 φύλλων της εφημερίδας μας <<ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΙΔΕΑ>> και ακολούθησε ο Β’ΤΟΜΟΣ της δεύτερης δεκαετίας (2006-2015) ,σε συλλεκτικές πανόδετες εκδόσεις και διατίθενται από τα γραφεία μας, ομοίως όλα τα φύλλα έχουν αναρτηθεί στη ιστοσελίδα της Ακαδημίας www.aake.info .
Η Α.ΑΚ.Ε. είναι αισιόδοξη για το Μέλλον της, βασιζόμενη αφενός στην συνετή και με φειδώ διαχείριση των οικονομικών (περιουσιακών και διαθεσίμων) στοιχείων της, αλλά και στην ομοψυχία τόσο του Δ.Σ., όσο και των μελών της για την από κοινού επιτυχή αντιμετώπιση κάθε δυσκολίας και προβλήματος που ήθελαν να προκύψουν στο μέλλον.
Την 7η Νοεμβρίου 2016 έγιναν Εκδηλώσεις για τα 30 ΧΡΟΝΙΑ της ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ . Αναλυτικά οι εκδηλώσεις αναγράφονται στην Εφημερίδα μας ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΙΔΕΑ, τεύχη Νο 91 και 92.
Την 1η Μαρτίου 2019 κατά τις Αρχαιρεσίες εκλέγεται ως νέος Πρόεδρός της Α.ΑΚ.Ε , ο μέχρι τότε Γενικός Γραμματεύς Απτχος(Ι) ε.α κ. Στυλιανός ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ (βιογραφικό του εις την Εφημερίδα μας ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΙΔΕΑ τεύχος 100 ).
Την 10η Απριλίου 2021, μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου, “έφυγε” πλήρης ημερών, εν ειρήνη, ο Νεώτερος Βετεράνος του Δευτέρου Αντιναζιστικού και Αντιφασιστικού Πολέμου, με διεθνή αναγνώριση, Υποστράτηγος επί τιμή Ιάκωβος Κ. Τσούνης, ο Μεγάλος Αγωνιστής, Ευπατρίδης και Εθνικός Ευεργέτης, με έντονη αγάπη προς τον Άνθρωπο και την Πατρίδα.
Ο Ιάκωβος Τσούνης υπήρξε Συνιδρυτής της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος (Α.ΑΚ.Ε.) με τον αείμνηστο Πρόεδρο Βασίλειο Κοντογεώργο, Ισόβιο Μέλος και Μέγας Ευεργέτης της από το 1993, έχοντας αναλάβει, σιωπηρώς και αθορύβως, τα οικονομικά μεγέθη λειτουργίας της. Τη συμβολή του αυτή στην εδραίωση της Αεροπορικής Ακαδημίας, την άδολη και ανιδιοτελή οικονομική αλλά και πνευματική προσφορά του, συνέχισε αδιαλείπτως από τότε μέχρι την απώλειά του.
Πριν αποβιώσει προσέφερε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό προς συνέχιση και ενίσχυση του Εθνικού Σκοπού της.
Κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση Αρχαιρεσιών (11ης Ιουνίου 2021) της Α.ΑΚ.Ε. εξελέγη η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ αυτής για τη 2ετία 2021-2023 και επανεκλέγει Πρόεδρος ο κ. Στυλιανός ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. και συγκροτήθηκε σε Σώμα με Εκπρόσωπο του Γ.Ε.Α τον Υποπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Κυριάκου.
Την19η Αυγούστου 2022, πρωινές ώρες της Παρασκευής, “έφυγε” απρόσμενα από τη ζωή για την τελευταία του “πτήση” προς την αιωνιότητα, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α Νικόλαος Νόκας, ο άξιος Αεροπόρος, ο λογοτέχνης, ο ποιητής, ο ιστοριοδίφης, με έντονη αγάπη και δύναμη προσφοράς προς τον Άνθρωπο και την Πατρίδα.
Ο Νικόλαος Νόκας υπήρξε ο πρώτος Εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας και Ισόβιο Μέλος της Α.ΑΚ.Ε., από ιδρύσεώς της το 1987 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 2001 έως το 2019, διαδεχόμενος τον πρώτο Πρόεδρό της αείμνηστο Βασίλειο Κοντογεώργο.
Μέχρι Σήμερα η παρουσία της Α.ΑΚ.Ε. υπήρξε απολύτως επιτυχής και σημαντική, διακρινόμενη εκ του έργου της, των δραστηριοτήτων και του αποτελέσματος αυτών. Είμαστε αισιόδοξοι για το εποικοδομητικό έργο και λαμπρό μέλλον της Ακαδημίας μας.